Nettbutikkene i Norge omsatte for 13,5 milliarder kroner i Norge i 2012. Det er en økning på 7 prosent fra 2011. I samme periode økte omsetningen i fysiske butikker med bare 3,4 prosent.
Det viser fersketall fra Distansehandel Norge og Posten Norge AS. Den kraftige veksten i netthandel fortsetter også i 2013. Bare fra januar til mai i år har netthandelen økt med nesten 9 prosent, og tilsvarende har butikkhandelen økt med bare rett over én prosent i samme periode.
Elektronikk er populært
Data, lyd- og bildeprodukter samt klær er de varegruppene forbrukerne kjøper mest av på nett. Bedrifter som selger data, lyd- og bildeprodukter sto for 30 prosent av omsetningen i netthandelsmarkedet i 2012. Deretter kommer klær, sko og tilbehør med 16 prosent og helse- og velværeprodukter med 9 prosent. Bøker økte med ca 8,5 prosent.
–De siste tallene våre bekrefter nok en gang en utvikling vi har sett over flere år, der omsetningen i netthandelen øker raskere enn i butikkhandelen. Dette er en utvikling som bare vil akselerere, mener daglig leder i Distansehandel Norge, Gerhard Anthun.
Distansehandel Norge er nett- og postordrehandelens egen bransjeforening, og organisasjonen har blant annet etablert godkjenningsordningen Trygg E-Handel.
Valgfrihet
En av hovedgrunnene til økningen i netthandelen er at det har blitt enklere å handle på nett, nettbutikkene er dyktige til å gi kundene gode kjøpsopplevelser. Samtidig har kundene større grad av fleksibilitet og valgfrihet i hvor, hvordan og når de handler.
– Vi kommer til å se en enda større og raskere økning i netthandel framover, og nå kommer de store aktørene på banen for fullt, sier Postens netthandelssjef Gunnar Henriksen.
Tradisjonelle butikker ønsker flere ben å stå på, og Henriksen mener at de som er dyktige på å drive fysisk butikk også vil kunne bli gode på å drive nettbutikk.
Pakken det nye brevet
Veksten i netthandelen betyr at flere pakker skal transporteres rundt til folk i hele landet. Derfor satser Posten Norge mye på netthandel.– Pakken er på mange måter det nye brevet. Folk går i spenning og venter på at pakken kommer, enten de velger å få den levert til postkassen, hjem på døren eller å hente den selv, sier Gunnar Henriksen.
Tallene er basert på Statistisk sentralbyrås terminvise omsetningsstatistikk for varehandelen samt innhenting av tall fra bedrifter som ikke registreres som postordre/internettbedrifter i Statistisk sentralbyrås statistikk. Statistikken omfatter omsetningstall fra 1814 netthandelsbedrifter, inkludert postordreLast ned rapporten Netthandelsstatistikk Norge 2012 og 1.halvåret 2013